MisplacedWomen?

Press review in Serbian, Missplaced Women? at Götheborg Airport / Novinarski prikaz performansa na Medjunarodnom aerodromu u Geteborgu

In News, Reviews on September 19, 2015 at 10:44 am

Press review in Serbian, Missplaced Women? at Götheborg Airport / Novinarski prikaz performansa na Medjunarodnom aerodromu u Geteborgu

562A0313

http://www.seecult.org/vest/tanja-ostojic-na-live-action

Tanja Ostojić na Live Action
Fri, 09/04/2015

Umetnica Tanja Ostojić iz Srbije, koja živi i radi u Berlinu, učestvuje sa grupom internacionalnih umetnika na festivalu performansa “Live Action” u Geteborgu, na kojem predstavlja nove verzije radova “Misplaced Women?” i “Naked Life” koji su deo njenih dugogodišnjih istraživanja teme migracije, odnosno diskriminacije određenih društvenih grupa.

Novi performans iz serijala “Misplaced Women?” Tanja Ostojić je izvela 2. septembra na međunarodnom aerodromu u Geteborgu, na terminalu za dolaske, gde je oko 45 minuta vadila i potom vraćala celokupan sadržaj svoja dva kofera – ručnog prtljaga i torbe za kozmetiku.

Svaki predmet je pojedinačno vadila iz kofera, te potom vraćala, prikazujući svakodnevne životne aktivnosti koje su karakteristične za raseljenje ljude – migrante, izbeglice, ali i umetnike koji su primorani da putuju po svetu kako bi zaradili za život.

Tanja Ostojić, Misplaced Women?, aerodrom Geteborg, 2.9.2015, produkcija Live Action, foto: Li Qi Jian

Umetnica time nastavlja dugogodišnje istraživanje problematike migracija, mobilnosti, kao i odnosa moći i ranjivosti ženskog tela u tim procesima, koje je karakteristično i za njene ranije radove.

Performanse Tanje Ostojić iz serijala “Misplaced Women?”, koji je započet još 2009. godine, izvode i volonterke koje na javnim mestima raspakuju i ponovo pakuju svoje kofere na različitim javnim mestima. Tanja Ostojić pozvala je sve koji žele da izvode performans “Misplaced Women?” da podele svoje iskustvo na sajtu tog projekta, kao i u javnim diskusijama, a kao lokacije za izvođenje sugerisala je železničke stanice, ženske kuće, izbegličke kampove za ljude bez isprava, tržne centre, aerodrome, stanice metroa…

Tanja Ostojić, Misplaced Women?, Marsej, 20.9.2013, uz učešće: Jane Kay Park, Emma-Edvige Ungaro, Alix Denambride, Kim Mc Cafferty, Robyn Hambrook, Helen Averley Patricia Verity i Tanja Ostojić

U okviru festivala Live Action, koji se održava deseti put, Tanja Ostojić izvešće i novu verziju performansa iz takođe dugogodišnjeg serijala “Naked Life” koji je fokusiran na diskriminaciju Roma. Tanja Ostojić trenutno, kako je rekla za SEEcult.org, istražuje dugu istoriju diskriminacije Roma u Švedskoj – od 18. veka do danas, uključujući holokaust i prinudnu sterilizaciju romskih žena za vreme socijalizma u Švedskoj.

Tanja Ostojić će performans “Naked Life 4” izvesti 6. septembra u večernjem programu festivala “Live Action”, na kojem učestvuje sa još sedmoro umetnika iz različitih delova sveta.

Umetnici su pozvani da simultano predstave svoje radove u javnom prostoru u različitim delovima Geteborga, a među njima su Jörgen Svensson iz Švedske, Pekka Kainulainen (Finska), Chuyia Chia (Švedska/Malezija), Bonnie Tchien (Tajvan), Sioban Mullen (Velika Britanija), Yann Marussich (Švajcarska), Julien Blaine (Francuska), Lu Xiao (Kina) i Ali Al-Fatlawi i Wathiq Al-Ameri (Irak/Švajcarska).

Osnovna ideja festivala Live Action je da predstavi umetnost performansa u javnom prostoru, koji koriste građani u svakodnevnom životu, svi imaju pravo pristupa i pripada svima.

*Foto na vrhu: Tanja Ostojić, Misplaced Women?, aerodrom Geteborg, 2.9.2015, produkcija Live Action, foto: Li Qi Jian

(SEEcult.org)

  1. oborena sa nogu. projektom i blogom

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: